Jeg har i en årrekke vært engasjert i musikkpedagogikk på et mer generelt nivå, og har derfor tatt en del initiativer for å styrke og utvikle feltet. Dette har gitt seg utslag i forskningsgruppeledelse, seksjonsledelse, ledelse av faglige råd og utvalg, og redaktørvirksomhet. Disse har stått sentralt i utviklingen av min egen undervisningskompetanse. I det følgende nevnes noen sentrale eksempler.
Øre for musikk
I 2006 kontaktet jeg alle hørelærepedagogene ved høyere musikkutdanning og inviterte dem til å bidra til å publisere en lærebok i hørelæredidaktikk. Sammen med kollega Anne Katrine Bergby (medredaktør) ved Norges musikkhøgskole utarbeidet vi (9 profilerte gehørpedagoger) en lærebok for høyere musikkutdanning hvor pedagogiske og didaktiske problemstillinger knyttet til gehørundervisning står i fokus. Boken ble gitt ut i revidert utgave i 2016.
JASEd – Journal for Research in Sports and Arts Education
I 2014 var vi en gruppe av musikkpedagoger som møttes på forskerkonferanse og ble enige om å etablere et forskningstidsskrift basert på det norske miljøet i kunstpedagogikk, fordi det har vært få publiseringskanaler for forskning og vitenskapsteoretiske diskusjoner i disse fagene. Med utgangspunkt i fagmiljøet ved NTNU og Tromsø fikk vi i 2016 etablert tidsskriftet JASEd, og de første artiklene kom ut i januar 2017. Jeg sitter i redaksjonen, med professor Anna-Lena Østern som hovedredaktør:
https://jased.net/index.php/jased/index
Forskningsgruppa InOvation
I august 2013 sendte jeg følgende e-post til mine kolleger på Musikkonservatoriet:
Kjære kolleger. Godt “nytt år”.
Jeg vil med dette ta initiativet til å sette i gang en forskningsgruppe i kuntfagpedagogikk ved Musikkonservatoriet. Jeg legger ved et notat om hvordan dette er foreslått organisert. Det viktigste spørsmålet er om, og når, dere har tid til å møtes (jevnlig).
Vennlig hilsen Hilde
Jeg fikk veldig god respons på initiativet, og i dag er gruppa i ferd med å publisere sin første antologi med 10 av gruppas 12 medlemmer som forfattere. Forskningsgruppa består av ansatte ved Musikkonservatoriet. Flere av medlemmene jobber for tiden med opprykkssøknader, og gruppas arbeid har mye å si for disse. Jeg er mentor for to av medlemmene i gruppa. Ved å opprette et slikt forum har vi oppnådd gode resultater både i publisering av artikler, og i tillegg felles teoriutvikling og gode diskusjoner om undervisning og læring i kunstfagene.
Mye av mitt arbeid med gruppa har vært av pedagogisk art; både som veileder og initiativtaker og som fasilitator for FoU-arbeidsprosesser. Vi dro eksempelvis sammen på konferanse til Göteborg (Nordisk Nettverk for Musikkpedagogisk Forskning) våren 2017 og ble akseptert med eget symposium på konferansen. Et par av medlemmene i gruppa hadde ikke presentert på konferanser før, så på den måten fungerer forskningsgruppa som en læringsinstans for de yngre medlemmene.
Leder for hørelæreseksjonen
I mitt øvrige virke har jeg hatt faglig lederansvar i flere prosesser som handler om studiekvalitet og utvikling av studieemner. Jeg har i tillegg hatt ansvaret for veiledning av det pedagogisk personale på hørelæremasteren de seneste årene. Dette innebærer både å lede personale i faglig konsistente retninger, men også å ta avgjørelser som ikke alltid er tilfredsstiller alles ønsker. Jeg har erfaring med at det er viktig å legitimere og begrunne sine valg som leder, noe som vanligvis fører til at de fleste stiller seg bak avgjørelser, hvis de er diskutert og begrunnet.
Konferanser og nettverk
Det viktigste nettverket i mitt virke som musikkpedagog de siste 15 årene har vært Nordisk Nettverk for Musikkpedagogisk forskning (NNMPF). Nettverket arrangerer årlige konferanser i Norden, og gir ut en Årbok med forskningsartikler fra medlemmene i nettverket. Min deltakelse har vært gjennom paperframlegg og symposier, i tillegg til at jeg har publisert to artikler i Årboka (fagfellevurdert tidsskriftserie). Musikkonservatoriet i Tromsø er spurt om å arrangere NNMPFs konferanse i 2020, et arrangement jeg vil komme til å ha en sentral rolle i.
Et annet nyopprettet forum, hvor jeg sitter i styret, er Norsk Nettverk for Kulturskolerelatert forskning. Nettverket har som mål å fremme kulturskolerelatert forskning i Norge, initiere og koordinere kulturskolerelatert forskning rundt omkring i landet, bygge nettverk mellom forskere og mellom forskere og praksisfeltet og arbeide for å utvikle forskerutdanninger for det kulturskolerelaterte feltet. I forbindelse med nettverket skal vi arrangere konferansen «Cutting Edge» i Tromsø i 2019.
Jeg har jevnlig hatt kontakt med kolleger i fagene jeg underviser, blant annet gjennom Erasmus-nettverket (Odense og København). Jeg har vært i København og Stockholm og undervist på Kongelige danske musikkonservatorium og Kungliga musikhögskolan i Stockholm i forbindelse med lærerutveksling og studieturer med mine masterstudenter. Jeg har hatt nettverksmøter med kolleger i Reykjavik og Montreal (Canada, McGill university). Gjennom studieturer har vi også knyttet kontakter med kolleger i Berlin og København. Tilsvarende kommer flere kolleger fra de nordiske utdanningsstedene til Tromsø, blant annet for å se nærmere på hvordan vi driver masterutdanningen i hørelære.