Åpen praksis

Fra lukket klasserom til åpen undervisningspraksis

Her vil jeg beskrive et prosjekt som jeg leder, og hvor målet er å bidra til å utvikle en kultur for undervisningskvalitet på tvers av fire campuser ved min institusjon. Tittelen på det pedagogiske utviklingsprosjektet er: «Fra lukket klasserom til åpen undervisningspraksis: utvikling av under­visnings­kvaliteten på Handelshøgskolen UiT gjennom teamarbeid på tvers av campuser».

Bakgrunnen for prosjektet er at vi i høyere utdanning erkjenner at undervisnings­kvalitet er et problem. Samtidig har vi kunnskaper om hvordan dette problemet kan løses (se for eksempel Meld. St. 16 (2016-2017) En kultur for kvalitet i høyere utdann­ing). Likevel blir lite gjort for å implementere virkningsfulle tiltak i praksis. Vi snakker da om et kvalitets­para­doks. På Handelshøgskolen UiT ønsker vi å ta tak i dette paradokset ved å organisere en «grasrotbevegelse» av undervisere på tvers av fire campuser. Målet er å skapet et varig løft i undervisningskvaliteten. Vi ser for oss at teamene skal ha fokus på tre områder: 1) intraemnedesign, 2) interemnedesign og 3) emnerelevans.

Intraemnedesign handler om at teamene systematisk sikrer og dokumenterer at det er samsvar mellom læringsutbyttebeskrivel­ser, lærings­aktiviteter og vurderings­formatet i et emne. Andre sentrale spørsmål for teamet er 1) om emnet fremmer dybdelæring, 2) om emnet aktiverer studentene i lærings­arbeidet, 3) om studentene får anledning til å samarbeide i emnet 4) om studentene får tilstrekkelig med faglige tilbakemeldinger underveis i emnet, og 5) om studentene tilegner seg relevante digitale ferdigheter i emnet. Interemnedesign går på om innholdet i et emne sam­svarer med relaterte emner både vertikalt og horisontalt i studieprogrammet. Til slutt handler emnerelevans om det blir lagt til rette for at student­ene får utviklet profesjonsrelevant innsikt i emner på bachelornivået, og forskerrele­van­t kunnskap i emner på masternivå.

Referanser

Meld. St. 16 (2016-2017). Kultur for kvalitet i høyere utdanning.