Siden denne pedagogiske mappa er skrevet som en søknad om å bli merittert underviser, er det naturlig å reflektere spesielt over kriteriene for å oppnå den statusen, og gjøre en avsluttende egenvurdering knyttet til disse.
I kriteriene for merittert underviser står det at det kreves at:
1. Underviseren har utviklet sitt arbeid kvalitativt over tid.
2. Underviseren har en vitenskapelig tilnærming til undervisningsoppdraget, undervisning og læring.
3. Underviseren er en engasjert og dyktig pedagogisk leder.
4. Pedagogisk kompetanse, meritter og nivå må være tydelig knyttet til stillingstypen det søkes ut fra.
Egenvurdering knyttet til kriteriene
1. Jeg mener at jeg tydelig har dokumentert en utvikling gjennom hele min undervisningskarriere, fra arbeidet med vurdering og veiledning på Tromstun skole i starten av mitt yrkesliv til arbeidet med STIL-prosjektet og partnerskap med universitetsskoler i ProTed i dag. Dette er dokumentert gjennom ulike artikler, og særlig gjennom arbeidet med oppbygging og utvikling av rektorutdanningen. Den eksterne evalueringen viser at alle rektorutdanningene lykkes godt, og studiested Tromsø, som jeg leder, rangeres blant de beste i de fleste kategoriene. Kollegaveiledning på en økt fra rektorutdanningen er vedlagt i lukket dokumentasjon, det samme er tekster fra to studenter som viser hvordan undervisningen i rektorutdanningen og master i utdanningsledelse har bidratt til utviklingen av deres egen praksis.
2. Jeg startet med undervisningskarriere med et hovedfag i naturfagdidaktikk og deltakelse i internasjonale forskningsprosjekter om utdanning, og har alltid brukt forskningsbasert kunnskap som grunnlag for undervisning. Interessen min for undervisning har vært tydelig tilstede, og har gjort at jeg i stor grad har holdt på med utviklingsprosjekter og også forskningsprosjekter knyttet til feltet jeg har undervist i, og også forskning om og på egen undervisning. Dette mener jeg er dokumentert i artiklene jeg har skrevet, både om rektorutdanningen og i bøker og artikler om ledelse mer generelt (markert i publiseringsliste i Pedagogisk CV).
3. Pedagogisk ledelse er hovedfeltet mitt, og er nok mitt sterkeste punkt i søknaden. Jeg er engasjert, og håper at jeg også har dokumentert dyktighet. De fleste av mine arbeider er knyttet til dette kriteriet.
4. Jeg søker merittert underviser som dosent. Det innebærer at det primært er arbeidsoppgavene som jeg har hatt siden opprykket til dosent i 2009, som skal vektlegges. Jeg har likevel vist fram en lengre utvikling, siden den viser at jeg både har utviklet meg og feltet, og samtidig holdt fast på en del av interessen, verdiene og forståelsen av læring og undervisning som fikk meg til å søke læreryrket i første omgang. Siden 2009 har det vært arbeidet med den nasjonale rektorutdanningen som har vært mitt hovedarbeidsområde, og den har da også blitt viet mest plass, både med hensyn til beskrivelse, refleksjon og dokumentasjon. Utdanningen er på masternivå, og inngår som en del av master i utdanningsledelse, som jeg har ledet fram til 2017, da jeg overtok som ProTed-leder. Både arbeid med masterundervisning, ledelse av et SFU, som ProTed er og mentorvirksomhet overfor førstelektor- og dosentkandidater er arbeid som hører til på toppstillingsnivå, og jeg mener derfor at jeg oppfyller kriteriet.
Avslutningsvis i kriteriene heter det at søknaden skal beskrive hva søkeren har utført av systematisk undervisnings- og utviklingsarbeid i aktuelt studieprogram og i henhold til instituttets strategi, resultater av arbeidet og planer for videre arbeid. Til dette vil jeg mene at jeg har beskrevet et systematisk utviklingsarbeid i snart ti år gjennom utviklingen av den rektorutdanningen vi har i dag, den er grundig evaluert, både av oss selv (dokumentert i fagfellevurderte artikler) og i ekstern evaluering. Dette arbeidet går videre, og jeg fortsetter å lede rektorutdanningen, selv om min hovedstilling i dag er ledelse av ProTed. Når det gjelder planer for videre arbeid, er det å fortsette utviklingen av rektorutdanningen, og bruke disse erfaringene inn i arbeid med ILPs etter- og videreutdanning. Det viktigste arbeidet framover er likevel arbeidet som ProTed-leder, der mandatet er å utvikle modeller for fremtidens lærerutdanning, og spre disse. Dette innebærer et stort arbeid med hensyn til ledelse av utviklingsprosjekter ved ILP. I denne forbindelse er det mitt mål å bruke en mulig status som merittert underviser til å bidra til et enda større fokus på og vektlegging av relevant forskningsbasert undervisning i lærerutdanningen, og tilsvarende forskning på relevant undervisning. I dette vil eventuell mentorvirksomhet for ansatte i lærerutdanningen som ønsker å utvikle sin kompetanse til merittert underviser være naturlig og ønskelig. Dette er en rolle som det er nærliggende for en ProTed leder å ta.