ProTed er Norges første senter for fremragende utdanning, og ble i 2011 tildelt UiT i samarbeid med UiO. ProTeds visjon er å bidra til utvikling av innovative og relevante lærerutdanninger for framtidens skoler.
ProTed bygger på følgende prinsipper:
– Forskningsbasert utvikling av lærerutdanningen
– Systematisk arbeid med koherens (sammenheng) og progresjon i studiene
– Systematisk arbeid med studentaktiv læring
– Utvikling av reelle partnerskap mellom universiteter og skoler
– Systematisk arbeid for å integrere ulike kunnskapsdomener.
ProTed har fem underområder, såkalte «arbeidspakker». Disse er
1. Koherens og progresjon i integrert lærerutdanning (tidligere studentaktive læringsformer)
2. Universitetsskoler og profesjonell praksis
3. Lærerutdanning for den digitale framtiden
4. Kompetanseheving og spredning blant lærerutdannere
5. Kunnskapsbase for integrerte studiedesign.
I et SFU arbeider man med utvikling av lærerutdanning parallelt med at utdanningene hele tiden foregår som drift; studentens undervisning pågår og det er ingen ekstra tid til utvikling. Dette gir noen særlige lederutfordringer. Hvordan få til den kollektive utviklingen og profesjonsfellesskapet i lærerutdanningen som Ekspertgruppa om lærerrollen etterspurte? Dette er et av mine hovedlederutfordringer i ProTed-lederjobben, og jeg har valgt å bruke et konkret prosjekt, STIL-prosjektet, til å utfordre og utforske nettopp dette.
STIL-prosjektet
ProTed hadde nettopp passert midtveisevalueringen da jeg overtok ledelsen av senteret i januar 2017. Det første jeg gjorde, var å søke på en tildeling fra Kunnskapsdepartementet om prosjektet STIL (Studentintensive læringsformer). Vi søkte og fikk tildelt prosjektet, som et av fem prosjekter i Norge. (se Søknad STIL). Ved UiT har vi hatt særlig fokus på studentenes møte med utdanningen, og en sentral del av prosjektet er Oppstartprosjektet. Denne delen av prosjektet er gjennomført og ferdig evaluert, se Rapporten
Jeg leder prosjektet sammen med førstelektor i drama, Anne Eriksen. Prosjektet pågår fortsatt, prosjektperioden er ut 2018. Så langt ser vi at vi er på god vei. I forbindelse med søknaden om STIL-prosjektet, utviklet jeg en modell, et «utviklingshjul for en lærerutdanning i bevegelse», inspirert av Irgens (2010) sitt utviklingshjul for en skole i bevegelse. Denne modellen ligger til grunn for både for planlegging og analyse når vi i ulike sammenhenger arbeider for å styrke profesjonsfellesskapet til lærerne i grunnutdanningen (se søknaden), og den er også med i presentasjonene som jeg har holdt om ProTed det siste året.
Universitetsskoler
I satsingen Lærerutdanning 2025 står det at regjeringen vil etablere nasjonale rammer for partnerskap mellom lærerutdanningsinstitusjoner og barnehage- og skoleeiere om lærerutdanningsbarnehager og lærerutdanningsskoler for å styrke praksisopplæringen og FoU-basert profesjonsutvikling. Dette er et av ProTed sine hovedområder. UiT/ProTed har hatt universitetsskoler siden 2011, og er dermed landsledende på dette feltet. Det innebærer at vi det siste halve året har hatt besøk av delegasjoner fra andre lærerutdanningsinstitusjoner i Norge. I desember – januar har vi hatt besøk fra fra Høgskolen i Volda, Høgskolen i Sør-Øst-Norge og NLA Høgskolen. Vi går nå inn i en tredje fase med universitetsskoleprosjekt. Avtalene med skoleeier er på plass, og utviklingen av gode arenaer for partnerskap står øverst på agendaen.
For de øvrige utviklingsområdene: se
Presentasjoner på konferanser: se Pedagogisk CV