Digitalt læringsrom i faget internasjonal privatrett

Bilde fra crash-forelesningen i læringsrommet.

Jeg har utviklet et digitalt læringsrom i Canvas i faget internasjonal privatrett (IPR) på 2. avdeling. Dette arbeidet inngikk som en del av prosjektet Læring og Canvas som jeg hadde sammen med min kollega Magne Frostad. Vi søkte og ble tildelt utviklingsmidler av UiT til dette arbeidet i 2017. I 2018 holdt vi innlegg om prosjektet på Læringsfestivalen ved NTNU, og publiserte vår proceeding med tittelen «Bidrar utvikling og bruk av digitale læringsrom i Canvas til en forbedring av jusstudenters læringsutbytte?» i tidsskriftet Læring om læring. I artikkelen kan du lese mer om problemstillingene og bakgrunnen for prosjektet, samt gjennomføringen av det. Våren 2018 ble læringsrommet tatt i bruk for første gang. Erfaringene i ettertid viser at læringsrommet blir mye brukt, både i forkant, under og etter undervisningen frem mot vårens eksamener på avdelingen.

Læringsrommet blir hvert år evaluert sammen med forelesningene og seminarene i faget. Tilbakemeldingene er i stor grad positive. Studentene synes læringsrommet er veldig bra og at de får mye ut av det. De fremhever at det forenkler forståelsen av faget, gjør pensumlesingen lettere, gir oversikt og innebærer fin øving til eksamen. Mange fremholder også at de ønsker seg tilsvarende rom i flere fag. Jeg har dessuten blitt kontaktet av flere studenter som sier de aldri har lært noe fag så godt som internasjonal privatrett, på grunn av læringsrommet. Studentene oppsøker meg av den grunn for å få tips og råd om hvordan de kan arbeide med andre fag, for å oppnå like store læringsutbytter. Sammen med studentene har jeg på dette grunnlag «plukket læringsrommet i fra hverandre», for å identifisere metoder studentene kan ta i bruk på eget initiativ i andre fag, uten å ha læringsrom å støtte seg på. Første gang læringsrommet ble brukt ga flere tilbakemeldinger om at det var kronglete å orientere seg i Canvas. Slike tilbakemeldinger har jeg ikke mottatt etter at Canvas ble fullt rullet ut som LMS høsten 2018. Enkelte studenter har imidlertid gitt tilbakemeldinger om at læringsrommet kunne fremstå omfattende, sammenholdt med seminarmaterialet. Tidligere inneholdt seminarmaterialet en del ekstra oppgaver som studentene kunne øve seg på å løse på egenhånd etter seminaret. På bakgrunn av tilbakemeldingene ble disse ekstraoppgavene tatt ut av seminarmaterialet. Alle «ekstra» ressursser for øving ble samlet i læringsrommet. Første året læringsrommet var i bruk, koblet vi ikke ressursene i læringsrommet aktivt til undervisningen. Erfaringene viser imidlertid at studenter som bruker ressursene i læringsrommet mens undervisningen pågår, raskere kommer lengre i læringsprosessene, enn de som ikke gjør det. I ettertid har vi derfor utviklet seminarmaterialet slik at det også tydligere fremgår at det forventes at læringsrommet tas aktivt i bruk i tilknytning til undervisningen.

Dette utviklingsarbeidet dokumenterer særlig hvordan jeg som lærer i et bestemt fag med en vitenskaplig tilnærming med utgangspunkt i erfaringer og fortløpende evalueringer arbeider for å fremme studentenes læring. Det digitale læringsrommet underbygger bl.a. hvordan jeg i min undervisning tar hensyn til at studenter lærer på ulike måter og søker støtte dem i læringen. Dessuten hvordan jeg utfra kognitiv teori arbeider med å etablere en forforståelse hos studentene før undervisningen og i forelesningene mine, ut fra samme tenkning, forsøker å knytte faget til juridisk metode som er et fag studentene kjenner fra tidligere for å gjøre det lettere for dem å komme lengre i læringsprosessen. Læringsrommet viser hvordan jeg arbeider med å oppøve studentenes selvreguleringsferdigheter gjennom å modellere ulike læringsformer de kan adoptere i arbeid med andre fag, så som tankekart, begrepstrening, testing mv., og at jeg er bevist nytten av varierte læringsaktiviteter. Læringsrommet viser også hvordan jeg arbeider med å ta i bruk digitale læringsverktøy til flipping av undervisning (se særlig crash-forelesningen i læringsrommet), for å tilrettelegge for mer studentaktivtet i undervisningsrommet, og oppøve studentenes digitale ferdigheter. Også dette arbeidet dokumenterer dessuten kompetanse til å samarbeide med andre om undervisningsutvikling.