«Med utgangspunkt i regjeringens forventninger til fagfellevurdering og kollegaveiledning i utdanning, er dette et fagområde som vil få mye oppmerksomhet i årene framover og som sektoren bør bidra aktivt til videre utvikling av.» (Riddervold 2017)
En systematisk refleksjon over eget arbeid med undervisning gjennom utviklingen av en pedagogisk mappe der kollegaveiledning inngår, dokumenterer pedagogisk kompetanse og bidrar til å fremme kultur for The Scholarship of Teaching and Learning (SoTL) (Allern 2011). På neste nivå i SoTL finner vi diskusjoner og samtaler i fagmiljøet rundt utviklingen av undervisning, og videre fagfellevurdering når arbeidet presenteres for et større publikum gjennom en artikkel i et tidsskrift eller et foredrag på en konferanse («going public») (Trigwell et al. 2000).
Som forskere er vi godt kjent med begrepet «peer review» – eller «fagfellevurdering» som vi sier på norsk. Vi har en sterk tradisjon for fagfellevurdering av prosjektsøknader og manuskripter i forbindelse med publisering av forskning gjennom referee ordningen.
Fagfellevurdering av vårt arbeid med undervisning er ikke like godt etablert. Bruk av kollegaveiledning (peer observation of teaching) som verktøy og metode for kollegialt arbeid med undervisning la grunnlaget for utviklingen av fagfellevurdering (Thomas et al. 2014). Dette skjedde etter inspirasjon fra blant annet SoTL, som forutsetter en vitenskapelig tilnærming og holdning til undervisningsoppgaven. Fagfellevurdering er mer kritisk og på et høyere nivå av refleksjon og bevistgjøring enn kollegaveiledning, den fordrer deling i det offentlige og faglige rom. Dette står sentralt i kriteriene for pedagogisk merittering ved UiT – Norges Arktiske Universitet (Sandvoll et al. 2018).
Det er behov for flere arenaer der undervisere kan diskuterer utvikling av egen undervisning, få innspirasjon, påfyll og nye ideer, og få kritiske og konstruktive tilbakemeldinger som kan bidra til bevistgjøring og utvikling av egen undervisning. Våren 2017 søkte jeg derfor utviklingsmidler gjennom «Program for undervisningskvalitet«, Strategisk Utdanningsutvalg ved UiT – Norges Arktiske Universitet i 2017 til prosjektet «Fra kollegaveiledning til fagfellevurdering – Et felles løft for kvalitetskultur«. Prosjektet ble av mine fagfeller i vurderingen av prosjektet betegnet som «et viktig og banebrytende prosjekt innenfor utdanningssektoren i Norge, som vil kunne få nasjonal oppmerksomhet«. Prosjektet inngår også som case i innovasjonsprosjektet SLUSEN (NFR) ved Result, UiT – Norges Arktiske Universitet og er et samarbeid med Førsteamanuensis Ragnhild Sandvoll og Dosent emerita Marit Allern.
Prosjektets målsetning
Målsetningene med dette prosjektet var å
- styrke kollegialt arbeid med undervisning på tvers av fagdisipliner – løfte det opp, slik at den blir kritisk, konstruktiv og forskningsbasert – slik en god review skal være
- bidra til avprivatisering av undervisningen og bedre undervisningspraksis
- bidra til å styrke arbeidet med undervisning gjennom å utvikle en mer kritisk, konstruktiv og forskningsbasert pedagogisk kompetanse hos underviserne
- stimulere til at flere kvalifiserer seg til å søke merittert status som underviser
Gjennomføringen av prosjektet
Det ble utlyst en konkurranse om fem skrivestipender (a kroner 10,000) på fakultetet høsten 2017. Stipendene var rettet inn mot publisering, og pengene skulle støtte faglig aktivitet. Det ble videre organisert en felles to-dagers workshop på Sommarøy hotel februar 2018, med kollegaveiledning og fagfellevurdering som tema. Som en del av programmet skulle vinnerne av skrivestipendene presentere sine prosjekter. Dr. Torgny Roxå, Academic Developer og Excellent Teaching Practitioner ved Centre for Engineering Education, Lund University Faculty of Engineering i Sverige, deltok som keynote speaker, ledet den faglige diskusjonen dag to og oppsummerte møtet til slutt. Målsetningen var at skrivestipendene skulle resultere i en publikasjon. Som et viktig steg på vegen mot å utvikle seg som underviser og å utvikle en pedagogiske mappe til søknad om merittert status.
Fire undervisere fikk skrivestipend og fjorten undervisere deltok på workshopen februar 2018. Alle deltagerne på workshopen ble invitert til å svare på en anonym spørreundersøkelse november 2018. Totalt fikk vi inn 11 besvarelser på undersøkelsen. Det ble også gjennomført semi-strukturerte intervjuer med stipendvinnerne desember 2018 – januar 2019, for å utforske hvordan deltakelse i slike prosjekter får betydning både for den enkeltes utvikling som underviser og den lokale undervisningskulturen. Prosjektet er godkjent av Norsk Senter for Forskningsdata (NSD), og arbeidet er presentert i manuskriptet vårt til MNT-konferansen 2019 (Vedlegg 10).
Fellesskap og samarbeid om utvikling av undervisning
Viktigste «output» fra workshopen var gode innspill og ideer til forbedring av undervisning mente deltagerne. Følelsen av fellesskap, og betydningen og potensialet ved å samarbeide og jobbe systematisk med utvikling og kvalitetssikring av undervisning, ble også løftet frem. Workshopen førte til endringer i undervisningen hos noen av deltagerne gjennom økt refleksjon og bevissthet rundt egen undervisningspraksis. Workshopen la også grunnlaget for mer systematiske tilbakemeldinger fra kollegaer og studenter, og bidro til justeringer i undervisningen. En av deltagerne hadde etterlyst «speed dating» – for å finne en kollega å samarbeide med. Ikke alle hadde gjort vesentlig endringer, men var «mer åpne for samarbeid rundt og i undervisning». Det ble også ytret ønske om flere organiserte prosjekter/tiltak på kollegaveiledning.
Alle stipendvinnerne fra prosjektet jobber nå med publisering på ulike nivå. Fra det å dele ett systematisk arbeid med undervisning med kollegaer på fakultetet, til det å skrive en artikkel for en peer review journal. En av stipendvinnerne jobbet mot publisering internt på universitetet, men kjente på egen faglige begrensninger knyttet til teori og forskning om undervisning og læring. En av stipendvinnerne løfter fram dette med delingskultur, og det å «spille hverandre god«. Arbeidet med undervisning utvikles som et kollektivt prosjekt. En annen forteller at en viktig driver bak samarbeidet om utvikling av undervisning, var ønsket om å presentere arbeidet på en internasjonal konferanse, og å publisere funnene i en peer review internasjonal journal innen pedagogikk og utdanning.
Prosjektet har vist at styrking av fagfellesskapet rundt undervisning kan være en måte å jobbe med kvalitetsutvikling av undervisning. Slike prosjekter kan også bidra til at flere kvalifiserer seg frem mot en søknad om merittering. Forankring i strategi og ledelse var et viktig utgangspunkt for gjennomføringen av dette prosjektet. I den nye strategien som vi har utarbeidet for fakultetet tas ambisjonene videre gjennom målsetningen om at 80% av underviserne skal ha dokumentert pedagogisk mappe innen utgangen av perioden.
Going public
Prosjektet vil bli presentert på MNT-konferansen i Tromsø mars 2019 (Sundset et al., ms submitted) og på EuroSoTL konferansen i Bilbao, Spania juni 2019 (Sundset et al., abstract accepted for oral communication). Vi planlegger også å lage en samlet artikkel der vi oppsummerer alle resultatene fra Kollegaveiledningsprosjektet og Fagfellevurderingsprosjektet.
Innsendte abstract og manuscript:
- Sundset, M.A., Allern, M., & Sandvoll, R. Utvikling av undervisningskvalitet gjennom styrket fagfellesskap. Abstract til Nordic Journal of STEM Education, MNT-konferansen 2019
- Sundset, M.A., Allern, M., & Sandvoll, R. Utvikling av undervisningskvalitet gjennom styrket fagfellesskap. Paper (6 sider) innsendt til Nordic Journal of STEM Education 29.01.19, MNT-konferansen 2019 (Vedlegg 10)
- Sundset, M.A., Allern, M., & Sandvoll, R. Enhancing a collective approach to teaching in the spirit of SoTL. Abstract submitted 18.01.19 and accepted for oral communication 26.02.19, EuroSoTL19 i Bilbao, Spania (Vedlegg 11)
Jeg har presentert prosjektet med foredrag på følgende konferanser / workshops så langt:
- «Fra kollegaveiledning til fagfellevurdering – Et utviklingsprosjekt ved BFE», Fyrtårnskonferansen 2018, UiT (14.05.18)
- «Kollegaveiledningsprosjektet ved BFE: Erfaringer og resultater fra en pilot – hvor går veien videre?», Fra kollegaveiledning til fagfellevurdering, workshop på Sommarøy (12-13.02.18)
Outreach:
- BFE viser vei med prosjektet «Fra kollegaveiledning til fagfellevurdering» – nyhetsoppslag med intervju på UiT/BFE nettside (Ellen Kathrine Bludd 22.02.18).