Utdanningsledelse

Jeg har jobbet med utdanningsledelse i en rekke programstyrer (Vedlegg 1) og på et strategisk, overordnet nivå som prodekan utdanning ved Fakultetet for Biovitenskap, Fiskeri og Økonomi (BFE), UiT – Norges Arktiske Universitet (2010-2018).

Programstyrearbeid

Som medlem i Programstyret for Biologi (BSc og MSc) og faglærer ved AMB, bidrar jeg aktivt til arbeidet med revisjonen av Bachelor programmet i Biologi. Som en del av dette arbeidet samles fagmiljøet på kurscaféer ledet av Prof. Kari-Anne Bråthen. Kurskaféene har fungert som en platform for diskusjon. Vi blir kjent med hverandres kurs, kan diskutere oppbygging, læringsmetoder og innhold i kurs, etablering og utvikling av nye kurs. Dette gir et felles eierskap til emnene og programmet som helhet.

Utvalgsarbeid

Innovasjon og entreprenørskap skal nå inn som fag i alle utdanninger ved UiT. Viktigheten av utdanningssamarbeid med arbeidslivet (praksis) er også løftet frem gjennom flere stortingsmeldinger de siste årene, og den nye studietilsynsforskriften tydeliggjør kravet til studieprogrammene når det gjelder ordninger for samhandling med arbeids- og samfunnsliv. Feltet er også tematisert i forslagene til nytt kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiT. Jeg har bidratt / bidrar til arbeidet med begge disse områdene som medlem i utvalg for innovasjon og entreprenørskap i utdanningene (Storelvmo et al., 2017), og i utvalget for samarbeid med arbeidslivet (praksis) oppnevnt av Universitetsstyret (rapporten skal være ferdig våren 2019).

Kvalifikasjonsrammeverket som verktøy for utvikling av undervisning og studieprogrammer

Min første oppgave som prodekan utdanning ved Fakultet for Biovitenskap, Fiskeri og Økonomi (BFE) i 2010 var implementeringen av Kvalifikasjonsrammeverket som ble fastsatt av Kunnskapsdepartementet i 2009 (Regjeringen 2011), og etableringen av læringsutbyttebeskrivelser (LUBer) for program og emner, som et viktig verktøy for utvikling og kvalitetssikring av vår undervisning og våre studieprogrammer. Kvalifikasjonsrammeverket har også hatt en stor betydning for hvordan jeg som faglærer jobber med egen undervisning og hvordan jeg som en del av mitt fagmiljø jobber med utviklingen av våre fysiologi-emner og studieprogram.

Strategisk arbeid med utdanningskvalitet

Statusen til arbeidet med undervisning og utdanning er gitt et reelt løft gjennom etableringen av en meritteringsordning for undervisere (Sandvoll et al. 2018), og gjennom konkurranser om midler for å bygge fremragende undervisningsmiljøer (Fyrtårnsprisen). Meritteringssystem for undervisning ble innført av universitetetsstyret (sak 35/16) som en forsøksordning for 5 år og bygger på rapporten «Innsats for kvalitet» (Grepperud et al., 2016). Prosjektet ble ledet av Dosent Marit Allern ved RESULT, og ledes nå av Prof. Petter Holm ved NFH/BFE. Det har vært veldig spennende å få bidra til denne utviklingen i rollen som prodekan og medlem av Strategisk Utdanningsutvalg.

Kvalitetssikring av studieprogram

Som medlem i Strategisk Utdannningsutvalg deltok jeg også i det store og viktige arbeidet med den interne gjennomgangen av alle studieprogrammene ved UiT – på oppdrag fra universitetsstyret. Strategisk utdanningsutvalg leverte to rapporter fra dette arbeidet: En rapport hvor de erfaringsbaserte- og 2-årige masterprogrammene ble gjennomgått, og en rapporten for alle bachelorprogram (Jakobsen et al., 2016) og 5-årige masterprogram (Jakobsen et al., 2017).