Kunnskapsutvikling og kunnskapsdeling er viktige aspekter ved utviklingen av en digital pedagogisk mappe (Higdem et al. 2009, Schönwetter et al. 2002). Arbeidet med min pedagogisk mappe har vært en lærerik og spennende prosess – og langt mer krevende enn jeg hadde forestilt meg på forhånd. Det har invitert til selvkritikk – og økt bevissthet rundt egen undervisningspraksis, personlige erfaringer, verdier og teori.
Vår undervisning blir profesjonell først når vi eksponerer den for kollegial kritikk / fagfellevurdering, slik at andre kan bygge på vårt arbeid, argumenterer for eller mot, søke alternative metoder og drive frem bedre kvalitet (Shulman 2011). Jeg har i mine utviklingsprosjekter hatt særlig fokus nettopp på arbeid i team og aktiv bruk av hverandrevurderinger / tilbakemeldinger gjennom peer asessment / hverandrevurdering studenter imellom som en del av eksamen i fysiologifaget; peer observation of teaching / kollegaveiledning for avprivatisering av undervisning og utvikling av undervisningskvalitet; og peer review of teaching / fagfellevurdering for profesjonalisering av undervisning i tråd med the scholarship of teaching and learning.
I mitt videre arbeid med undervisning og utdanning vil jeg fokusere på følgende prosjekter:
- Jeg vil fortsette å jobbe aktivt og systematisk med kvalitetsutvikling i våre emner og program.
- Jeg vil fortsette å legge frem resultater og erfaringer fra utviklingsprosjektene mine – og fremtidige prosjekter innen undervisning og utdanning – på nasjonale og internasjonale møter og konferanser.
- Jeg vil bidra til den pedagogiske diskursen i fagfeltet for bedre undervisning og læring i fysiologifaget – og også innenfor andre fagområder – gjennom publisering av vårt arbeid med undervisning.
- Viktigheten av samhandling mellom våre utdanninger og arbeids- og samfunnsliv er løftet frem i flere stortingsmeldinger og i den nye studietilsynsforskriften, og også tematisert i forslagene til nytt kvalitetssystem for utdanningsvirksomheten ved UiT. Jeg sitter som representant i Utvalg for styrket utdanningssamarbeid mellom arbeidsliv og UiT – Norges Arktiske Universitet. Utvalget er oppnevnt av Universitetetsstyret og bredt sammensatt med representanter fra arbeids- og næringsliv og UiT, under ledelse av Viserektor Kriss Rokkan Iversen. Rapporten fra vårt arbeid, som skal være ferdigstilt nå til våren, vil gi råd om hvordan UiT – Norges Arktiske Universitet kan møte sentrale kompetanseutfordringer i landsdelen gjennom utdanningssamarbeid med arbeidslivet.
- Vi har ved Fakultetet for Biovitenskap, Fiskeri og Økonomi (BFE) satt oss som mål at 80% av våre undervisere skal ha dokumentert pedagogisk mappe innen utgangen av denne perioden (2022). Jeg vil fortsette å jobbe for å styrke det kollegiale arbeidet med undervisning ved fakultetet – og bidra i arbeidet for og nå dette målet.
- Diku har lyst ut midler til 3-6 nye Senter for Fremragende Utdanning (SFU) med søknadsfrist 29. april 2019. Statusen som SFU tildeles for 5 år, med mulighet for forlengelse i ytterligere 5 år etter midtveisevalueringen. Miljøer som søker SFU må utmerke seg når det gjelder kvalitet i eksisterende utdanning. Og de må ha en innovativ og gjennomførbar senterplan som inkluderer spredning av kunnskap og praksis. Jeg vil bidra aktivt i det store og ambisiøse prosjektet med utviklingen av og arbeidet med en SFU ved BFE, som PI for en av arbeidspakkene (WP) i prosjektsøknaden. Vår SFU skal fokusere på studentenes læring og arbeid med å opparbeide ferdigheter (21st century skills, transversal skills) som en viktig del av læringsutbyttet i alle våre emner og program.
Tromsø, 26. februar 2019
Monica Alterskjær Sundset
