Her omtales studieplanarbeid, emneledelse og virksomhet som programsensor. Jar har arbeidet svært mye med studieplanarbeid og emneledelse, fra 1983 til i dag. Programsensorvirksomheten (ved UiO og UiB) har jeg arbeidet med siden 1999.
- Studieplanarbeid, UiT
Siden oppstart ved UiT januar 1983 har jeg deltatt i utforming og revisjon av studieplaner på alle nivåer, inkludert
- Studieplan for grunn- og mellomfag, psykologi (1983 og senere)
- Studieplan for profesjonsstudiet i psykologi (1986 og senere)
- Revisjon av planer for profesjonsstudiet i psykologi (2016-2017)
For dette arbeidet fikk jeg Helsefaks utdanningspris 2016 (sammen med Bertil Bjerkan, kollega gjennom mer enn 30 år). I forbindelse med profesjonsstudiets 10-årsjubileum laget jeg en liten historisk dokumentasjon av dette arbeidet
I en lang periode, fra ca 1985 til 2012, hadde jeg samarbeid med NKI Fjernundervisningen og psykologifaglige emner, og er forfatter/medforfatter på flere av hjelpebøkene NKI har brukt og bruker i sitt studieopplegg. I siste fase av dette samarbeidet inngikk NKI og Institutt for psykologi et samarbeid om introduksjonskursene i psykologi. Som delfinansiering av dette arbeidet fikk vi støtte fra Norgesuniversitetet, der siktemålet var å utvikle moderne, nettbaserte ressurser. Jeg stor for mye av dette arbeidet samt utforming/ledelse.
2. Studieplanarbeid, Diakonhjemmet høgskole
I min bistilling ved Diakonhjemmet høgskole deltok jeg i utvikling og revisjoner av videreutdanningstilbudet i sosial kompetansetrening, og hadde dessuten fagansvar for tilbudet de første årene og underviste dessuten fast. Dette var en to-årig videreutdanning, der vi gjennomførte undervisning for 6 kull før tilbudet ble nedlagt i 2016. I 2016-17 har jeg deltatt i utviklingen av et tilsvarende masteremne i sosial kompetansetrening, hvor jeg også underviser.
Følgende artikkel beskriver innholdet i videreutdanningen og gir en evaluering av studentenes egen vurdering av studietilbudet (en ganske unik evaluering i norsk sammenheng) samt av studentenes praksisprosjekter:
- Gundersen, K. & Svartdal, F. (2005). Evaluation of a Norwegian postgraduate training programme for the implementation of Aggression Replacement Training. Psychology, Crime, and Law, 435-444.
3. Emneledelse
Ved UiT og Diakonhjemmet høgskole, Rogaland, har jeg hatt emneansvar for en rekke emner på introduksjonsnivå og oppover, fra 1983 til dd. I årene 1983-2000 var jeg hovedansvarlig for introduksjonsemnene i psykologi ved UiT, noe som er bakgrunnen for at jeg har skrevet flere lærebøker. De siste årene har jeg bl.a. hatt emneansvar for skrivekursene ved profesjonsstudiet, UiT, samt metode- og statistikkundervisning i første del av profesjonsstudiet og på BA:
- PSY-1508 – Vitenskapelig formidling
- PSY-1509 – Vitenskapelig skriving I
- PSY-1510 – Vitenskapelig skriving II
- PSY-1501 – Statistikk og metode II (H-2015)
- PSY-2001 – Statistikk og metode II (H-2015)
H-2016 og V-2017 hadde jeg forskningspermisjon, slik at jeg i denne perioden ikke har hatt emneansvar. For tiden har jeg emneansvar for følgende:
4. Programsensorarbeid
Fra 1999-2006 var jeg fast programsensor for profesjonsstudiet i psykologi, Universitetet i Oslo. Fra 2005 var jeg, til 2016, det samme ved psykologisk fakultet, Universitetet i Bergen (sammen med professor Arne Holte). Jeg er også programsensor for BA i generell psykologi, Psykologisk fakultet, UiB.
Programsensorarbeidet har bestått i at programsensor hvert år bes om å vurdere en eller flere problemstillinger som instituttet / fakultetet ber om å få belyst, eksempelvis om eksamensordningen holder tilstrekkelig kvalitet, om innslaget av metodeundervisning i profesjonsløpet er tilfredsstillende, hvordan praksis og teoretisk undervisning er samkjørt og balansert i profesjonsutdanningen, osv. Dette arbeidet har vært interessant, ikke minst fordi jeg på denne måten er blitt meget godt kjent med studieoppleggene ved UiO og UiB, noe som i sin tur har vært nyttig i arbeidet med studieplanreformene vi har gjennomført (og gjennomfører) ved vårt institutt.
5. Eksterne verv
I denne sammenheng nevner jeg spesielt verv som eksternt styremedlem, Institutt for atferdsvitenskap, Høgskolen i Akershus/Høgskolen i Oslo og Akershus, der jeg over en årrekke (frem til 2015) deltok, bl.a. i planlegging for oppstart av PhD-programmet på instituttet.