Konklusjon og veien videre

I konklusjonen ønsker jeg å oppsummere ved å knytte an til kriteriene for å bli merittert underviser: 1) Underviseren har utviklet sitt arbeid over tid. 2) Underviseren har en vitenskapelig tilnærming til undervisningsoppdraget, undervisning og læring. 3) Underviseren er en engasjert og dyktig pedagogisk leder. I tillegg skal merittert nivå begrunnes og dokumenteres ut fra de oppgavene som ligger i søkerens stilling.

Jeg har utviklet mitt arbeid over tid. Siden tiltredelsen i stillingen som professor i pedagogikk ved ILP i 2016, har jeg arbeidet systematisk med tilrettelegging for studentenes læring og profesjonsutvikling i min undervisning. Jeg jobber utviklingsorientert sammen med mine kollegaer både ved lektorutdanningen, ved andre utdanninger og ved utdanningens samarbeidsskoler og deltar på konferanser for deling av undervisning. Dette har resultert i utvikling av blant annet Etikkspillet, Kunnskapsspillet og mentorordningen. I samarbeid med andre, arbeider jeg systematisk med problemstillinger knyttet til blant annet danning i lektorutdanningen og utvikling av studentenes profesjonelle skjønn, sentrale elementer i studentenes profesjonsutvikling. Mine tidligere arbeidserfaringer er viet plass i min undervisningshistorie, da dette har bidratt til å forme meg som lærerutdanner.

Jeg har en vitenskapelig tilnærming til undervisningsoppdraget og forsker på egen og andres undervisningspraksis. I bokkapittelet Teknologistøtte i undervisning og læreprosesser (Dale og Strandbu 2019), reflekterer vi over bruk av filming og digitale postere som didaktiske virkemidler i PPU-Y. I artikkelen Spilt kunnskap – erfaringer med “Kunnskapsspillet” på lektorutdanninga (Strandbu, Weines og Esaiassen 2020) (som er sendt til vurdering for publisering til tidsskriftet Nordic Journal of STEM Education) presenteres og diskuteres erfaringer med spillbasert læring på lektorutdanninga. I artikkelen Om å gi retning og skyte fart på kommende lektorers profesjonsutvikling gjennom en veiledet skriveprosess (Strandbu og Busch) (som er under ferdigstilling), diskuteres akademisk skriving, akademisk dannelse og profesjonsutvikling. I følgeforskningsprosjektet «Utdanning til lærerprofesjonalitet» (2017-2024), følger vi vår egen undervisning i lektorutdanningen trinn 8-13 og kull 2017 gjennom hele utdanningsløpet, samt de to første årene etter endt utdanning. Utdanningas relevans for rollen som lektor i dagens skole er et overordnet tema i dette prosjektet. Designet har således et longitudinelt profesjonskvalifiseringsperspektiv (Hatlevik og Havnes 2017). Prosjektet gjennomføres i samarbeid med dosent Siw Skrøvset, leder for ProTed., UiT

Det tredje kriteriet er at underviseren er en engasjert og dyktig pedagogisk leder. Stortingsmelding nr. 16, Kultur for kvalitet i høyere utdanning, (2016-2017) understreker betydningen av sterke kollegiale fellesskap. Tradisjonelt har det vært svake tradisjoner for kollektiv utvikling av undervisning blant vitenskapelige ansatte i lærerutdanningen (Lindal, Lund & Jackhelln 2015). Jeg søker alltid samarbeidsrelasjoner, også i utvikling av undervisning (Vurdering kollegaer). Alt utviklingsarbeid som er beskrevet i mappa er evaluert. Å analysere og omsette evalueringsresultater er arbeidskrevende. I prosjektene «Utvikling av lærerprofesjonalitet. Hvordan sikre en god start?» (midler fra Undervisningsutvalget ved ILP) og «Lektorutdanningen trinn 8-13, en god start faglig og sosialt» (midler fra Læringsmiljøutvalget ved HSL-Fakultet) har jeg sammen med kollegaer på lektorutdanninga jobbet systematisk med evalueringer med sikte på videre utvikling. Jeg har vært prosjektleder for begge disse prosjektene. Jeg jobber med systematisering av evalueringsresultater i vitenskapelige publikasjoner. Dette er et arbeid som vil prioriteres fremover. Evalueringer første studieår for kull 2017 er lagt ved mappa,  Tilsvarende eksisterer for kull 2018 og kull 2019.

Jeg har ledet og dokumentert et omfattende utviklingsarbeid relatert til de to første årene av lektorutdanninga i denne pedagogiske mappen. Det er laget planer for meg som merittert underviser ved instituttet som også omfatter innsats på andre områder fremover (Instituttets planer for Astrid Strandbu som merittert underviser).

Referanser