Oppsummering

I denne oppsummeringen reflekterer jeg over min utvikling som underviser i høyere utdanning og formulerer jeg planer for videre arbeid.

I de første fem årene som underviser i høyere utdanning har jeg hatt fokus på utvikling av meg selv som underviser og systematisk utvikling av min egen undervisning. Gjennom konferanser, workshops, kurs i universitetspedagogikk for stipendiater (2014), program for pedagogisk basiskompetanse (2018-2019) og spesielt gjennom samarbeid med mange kollegaer har jeg blitt kjent med og tatt i bruk et bredt spekter av undervisningsmetoder og fått mer innsikt i studentenes læring. De to kursene i universitetspedagogikk har bidratt til utvikling av en vitenskapelig og kollegial tilnærming til undervisning.

I de siste årene har jeg tatt mer og mer initiativ til pedagogisk utviklingsarbeid i eget miljø. Jeg har initiert en workshopserie på Institutt for kjemi hvor erfaringsutveksling blant undervisere står sentralt. I tillegg har jeg bidratt til pedagogisk utvikling av unge undervisere i et bacheloremne i kjemi og gjennom etablering av gruppelærerdagen på Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Jeg har også tatt initiativ til og utviklet et nytt kurs i vitenskapelig formidling for stipendiater etter tilbakemeldinger i evalueringen av ph.d.-programmet på instituttet.

Samarbeid med andre på mitt institutt og utenfor har spilt en avgjørende rolle i min utvikling som underviser for eksempel gjennom erfaringsutveksling med kollegaer i emnene jeg har undervist i, forberedelse av undervisningsøkter med andre, samarbeid i organisering av pedagogiske workshops og konferanser, diskusjoner rundt undervisning ved formelle og uformelle anledninger og gjennom tilbakemeldinger fra studentene.

Planer for videre arbeid

I de neste årene ønsker jeg å fokusere enda mer på å støtte andre i sin utvikling til flinke og reflekterte undervisere. For å oppnå dette målet ønsker jeg å fortsette med organisering av workshops på Institutt for kjemi og gruppelærerdagen på Fakultet for naturvitenskap og teknologi. Fra våren 2020 har jeg ansvar for kurs i universitetspedagogikk for stipendiater som del av en bistilling ved Result – ressurssenter for utdanning, læring og teknologi. Jeg ønsker at stipendiatene får et helhetlig tilbud når de begynner å undervise i høyere utdanning: praktisk støtte før de begynner å undervise, kurs i universitetspedagogikk når de har kommet litt på vei og pedagogisk, didaktisk og ved behov faglig veiledning i hele prosessen.

Jeg ønsker likevel ikke til å begrense mine bidrag til kun stipendiater og ville kunne være mentor eller støttespiller også for øvrige nyansatte og erfarne undervisere som ønsker å utvikle sin egen undervisning eller seg selv som underviser. For min egen utvikling og for å bli bedre i stand til å støtte andre ønsker jeg å delta på sakkyndighetskurs for vurdering av pedagogisk kompetanse og utdanningslederprogram ved UiO i nærmeste framtida.

Jeg planlegger også å delta mer aktivt i FoU-prosjekter knyttet til undervisning og utdanningsfaglige konferanser. Jeg skulle gjerne bidra til eller lede et prosjekt knyttet til undervisningsforbedring i eget miljø og søke om midler i samarbeid med kollegaer gjennom for eksempel DIKUs Program for studentaktiv læring.

Et eksempel på en relevant utdanningsfaglig konferanse er MNT-konferansen, en pedagogisk utviklingskonferanse for matematiske, naturvitenskapelige og teknologiske (MNT) fag (Jacobsen & Andersson, 2015). I 2017 deltok jeg første gang som deltager og i 2019 bidro jeg mer aktivt til konferansen som bidragsyter, ordstyrer og i diskusjonene. På MNT-konferansen i 2021 håper jeg å få flere av mine kollegaer til å presentere et utviklingsprosjekt – alene eller i samarbeid med andre. Selv tenker jeg å utvide, dokumentere og formidle mitt arbeid med dannelse av et lærerfellesskap i eget miljø og med opplæring av stipendiater til undervisningsoppgaver gjennom konferansebidrag på nasjonale konferanser, foredrag på eget universitet og en artikkel i for eksempel Uniped.

Litteraturliste

Jacobsen, Mette Mo og Roy Andersson (2015). Utdanningskvalitet i teknologi og realfag – en vitenskapelig tilnærming til undervisning og læring. Uniped 38, 225-263.